Διαδρομές στον Δήμο

Τουριστικές Διαδρομές του Δήμου Νέστου

Ένα ξεχωριστό ψηφιδωτό παζλ τριών περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυναμική συνθέτουν το νέο Καλλικρατικό Δήμο Νέστου.

Ένα ποτάμι ονοματοδότης του Δήμου μας, δότης ζωής σ'όλη τη διαδρομή του μέχρι τις εκβολές του στο Αιγαίο, δημιουργεί μαγευτικές εικόνες, θρύλους, προϋποθέσεις ζωής, χλωρίδας, πανίδας, δίνοντας χρώμα σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές της αέναης πορείας του.

Έτσι ο Δήμος νέστου έχει στο βόρειό του τμήμα τον Αγέρωχο Ορεινό, περιοχή εναλλακτικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, φύσης, δάσους, πουλιών.

Στη συνέχεια τη πεδιάδα της Χρυσούπολης, έδρα του δήμου, με το γεωθερμικό πεδίο της, το παραποτάμιο δάσος της, την ιστορία της, τον πολιτισμό της και τέλος, την παραλία, με κυριότερη αυτή της Κεραμωτής, προκλητική μπρος στο Αιγαίο και με όλα τα ενδιάμεσα φιλόξενα χωριά που αφήνουν τις πινελιές τους στο χάρτη του δήμου, στις ψυχές των επισκεπτών.

Λέξεις και εικόνες είναι λίγες μπροστά στην αλήθεια της περιοχής μας.

Για να γνωρίσεις το Δήμο Νέστου χρειάζεται να τον επισκεφτείς, άλλωστε κανένας τόπος δεν γίνεται γνωστός μέσα από εγκυκλοπαίδειες και φυλλάδια. Χρειάζεται αγγίγματα, μυρωδιές, ακούσματα, γεύσεις και επικοινωνία με τους ανθρώπους.

Εμείς σας περιμένουμε δίνοντας σας λίγες εικόνες του τόπου μας, έτσι σαν δείγμα απ' αυτό που θα ζήσετε όταν με την πρώτη ευκαιρία γίνουμε προορισμός σας.

Διαδρομή Νο 1: Νέστος


Χαρείτε τη ροή του ποταμού Νέστου, τις εγκαταστάσεις αναψυχής του περιβάλλοντα χωρου. Μια βόλτα στο ανάχωμα με το τρενάκι του Δήμου και με προορισμό το Κέντρο Επισκεπτών Ν. Καρυάς. Γνωρίστε το Φράξο, το δέντρο από το οποίο κατασκεύαζαν τη σάρισα οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Κέντρο Επισκεπτών Ν. Καρυάς, το Δάσος του Κοτζά Ορμάν, τις εκβολές, την σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Διαδρομή Νο 2: Παράδεισος

Δροσιστείτε από τις πηγές νερού του Παραδείσου , χωριού του Δήμου Νέστου, πλάι στο παραδοσιακό καφέ και στη σκιά της Εκκλησίας του Ιωάννη Προδρόμου. Περπατήστε πλάι στο ποτάμι. Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Λιθοχωρίου

Διαδρομή Νο 3: Ορεινή

Εκκλησιαστικός Τουρισμός και όχι μόνο. Προσκυνήστε στο μοναστήρι του Σωτήρος στη Μονή Νικητών, Την εκκλησιά του Αη Γιώργη στο Δύσβατο με τα γεφύρια, δείτε τους νερόμυλους του Διποτάμου, το Λαογραφικό Μουσείο Λεκάνης, το Εκκλησάκι της Παναγίας. Περπατήστε   στο δάσος της οξιάς και συναντήστε τα ερωτευμένα δέντρα , ξεκουραστείτε στον πλάτανο του Κεχροκάμπου και πετάξτε με τα φτερά των πουλιών του Αγίου Κοσμά, δείτε αμφιθεατρικά την περιοχή του Νέστου από το θέατρο της Ζαρκαδιάς.

Διαδρομή Νο 4: Λαογραφική επίσκεψηΑγναντέψτε τον κάμπο του Νέστου και τη θάλασσα του Αιγαίου από το καφέ θέατρο της Ζαρκαδιάς και επισκεφτείτε το ξεχωριστό λαογραφικό μουσείο «Λαζαρίδη» στη Πετροπηγή.

Διαδρομή Νο 5: Παραθαλάσσια


Όλο τον χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι σας περιμένουν οι παραλίες του Τιμαριού, του Αγιάσματος και η αμμόγλωσσα της Κεραμωτής με τις ομπρέλες και τα οργανωμένα καφέ- μπαράκια της. Στις λιμνοθάλασσες της περιοχής θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μεταναστευτικά πουλιά, φλαμίνγκο πευκοτσικνιάδες και γλάρους με τα ξεχωριστά τους χρώματα και πετάγματα.

 

Διαδρομή Νο 6: Πατώντας στις εκβολές του Νέστου…


 

Όμορφες διαδρομές και αυτές προς Μοναστηράκι ,νταλιάνια, με τους δαιδαλώδεις υδάτινους δρόμους και τέλος οι εκβολές του Νέστου, εκεί όπου τα νερά του ποταμού συναντούν την αλμύρα της θάλασσας.

Διαδρομή Νο 7: Και μια γεύση…. Χρυσούπολη

Και μέσα στη Χρυσούπολη περιηγηθείτε με το τρενάκι, το ποδήλατο ,το αυτοκίνητό σας…στο μνημείο των Ποντίων, στις όμορφες πλατείες, στους χώρους με τα συντριβάνια, στα κλασικά μας κτήρια, στα γραφικά μας εκκλησάκια, στα νεανικά καφέ μας, στις γαστρονομικές ταβέρνες μας , στους εμπορικούς μας δρόμους…παρέα με τους φιλόξενους κατοίκους.....

Γευτείτε τα τοπικά μας προϊόντα.. ακτινίδια, σπαράγγια , καρπούζια , πεπόνια, φασόλια , πατάτες Λεκάνης, ρύζια, κτηνοτροφικά προϊόντα, τυριά, ψάρια, μύδια , καβούρια, πέστροφες , τα κρασιά μας, τα τσίπουρα μας, τα λουκούμια μας, τα γλυκά μας….. ελάτε στα πανηγύρια μας….στις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις….